Nav Haq. Foto: M HKA

Curator

Nav Haq

Röda Sten Konsthall, huvudman för Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA), var stolta över att presentera Nav Haq som curator för 2017 års biennal. Den nionde upplagan av GIBCA gick av stapeln 9 september till 19 november 2017 och ägde rum på Röda Sten Konsthall och ytterligare platser runt om i Göteborg.

Stina Edblom, konstnärlig ledare för GIBCA 2017, inför biennalen:

”Vi ser mycket fram emot det kommande samarbetet med curator Nav Haq, som de senaste åren visat på en spännande och nytänkande curatorisk praktik. Han har med en exceptionell lyhördhet konsekvent arbetat med utställningar som tagit sig an aktuella frågor med analytisk skärpa och oväntade associationer mellan samtidskonsten och det omgivande samhället. Jag är övertygad om att Nav Haq kommer att bidra till GIBCAs fortsatta utveckling i en spännande inriktning. Mot bakgrund av de senaste decenniernas allt större religiösa mångfald, i Sverige liksom Europa, och den nu brännande diskussionen kring religionens roll i det vi kallar ett sekulärt samhälle, ser vi med intresse fram emot att arbeta med en curator som tar sig an frågan om sekularitetens roll idag. I GIBCA 2017 kommer Haq att undersöka hur samtidskonsten förhåller sig till några av vår tids mest aktuella och komplexa frågor vilket är en otroligt spännande utmaning”

Nav Haq var glad och hedrad över uppdraget som GIBCAs nya curator och såg fram emot arbetet med den kommande biennalen.

”Jag är väldigt glad över att ha blivit inbjuden att få arbeta med det ambitiösa och experimentella initiativ som är Göteborgs Internationella Konstbiennal. GIBCA har varit mycket positiva till min vision för den kommande upplagan där jag kommer ta upp några av de mest fundamentala frågorna i Europa just nu kring dess bärande värderingar, och den fina gränsen mellan beskydd och våld. Jag kommer undersöka ett ämne av grundläggande sociokulturell relevans, nämligen det om det sekulära samhället. Vad händer med sekulariteten i tider av kris? Vilken roll bör sekulariteten ha i dagens samhälle? Och vilken roll får kulturen när de politiska strukturerna fallerar? Kanske kan nya och oväntade allianser skapas i arbetet för en ny form av sekularitet. Jag ser verkligen fram emot att arbeta tillsammans med GIBCA för ett projekt som jag hoppas är av genuin sociokulturell relevans i Göteborg.”

Nav Haq arbetar som intendent på M HKA – Museum of Contemporary Art i Antwerpen. I sin research som curator och skribent har Haqs fokus legat på mötet mellan kultur och politik, teori och praktik.

Haq har tidigare varit curator på Arnolfini i Bristol och på Gasworks i London. Han har curaterat ett flertal soloutställningar med konstnärer såsom Hassan Khan, Cosima von Bonin, Shilpa Gupta, Kerry Tribe, Imogen Stidworthy, Alexandre Estrela och Otobong Nkanga. Haqs curaterade grupputställningar omfattar Superpower: Africa in Science Fiction (2012) som han curaterade tillsammans med Al Cameron; Museum Show – en stor historisk undersökning av (semifiktiva) museum skapade av konstnärer (2011); utställningen The Sea Wall som presenterade verk av konstnärerna Haegue Yang och Felix Gonzalez-Torres (2011); Lapdogs of the Bourgeoisie: Class Hegemony in Contemporary Art, som Haq curaterade tillsammans med Tirdad Zolghadr (2006-09); och Contour Biennial 2007, i Mechelen, Belgien. På M HKA har Haq bland annat curaterat grupputställningen Don’t You Know Who I Am? Art After Identity Politics, tillsammans med Anders Kreuger, 2014. Haq sitter i den redaktionella styrelsen för den onlinebaserade researchplattformen L’Internationale, ett förbund av europeiska museer (www.internationaleonline.org). 2012 mottog Haq utmärkelsen Independent Vision Award for Curatorial Achievement som utses av Independent Curators International, New York.

Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA) presenterar internationell samtidskonst. Röda Sten Konsthall är huvudman för GIBCA som idag är en av Nordens ledande konstbiennaler. GIBCA erbjuder besökare konstupplevelser av hög internationell kvalitet och bidrar till att utveckla samarbeten och nätverk mellan medverkande konstnärer och aktörer inom konstfältet. Under de åtta biennaler som genomförts har GIBCA etablerat sig som en av Sveriges största konsthändelser och utgör en viktig arena för ett omfattande internationellt kulturutbyte inom fältet för samtidskonst.

De tre senaste upplagorna av GIBCA har curaterats av:

  • 2015: Elvira Dyangani Ose
  • 2013: Katerina Gregos, Claire Tancons, Joanna Warsza och Ragnar Kjartansson i samarbete med Andjeas Ejiksson
  • 2011: Sarat Maharaj med co-curatorer Gertrud Sandqvist, Dorothee Albrecht och Stina Edblom