Magnus Haglund
Göteborgs psykedeliska drömmerier (2011)
Under City Excavations, performanceprogrammet som arrangerades av Göteborgs Internationella Konstibiennal i juni 2011, genomförde Haglund Göteborgs psykedeliska drömmerier där en grupp människor ledsagades i en psykogeografisk promenad runt om i staden för att väcka gömda berättelser till liv. I en vandring med musikaliska inslag fick vi ana rytmerna från popbandet Tages och technogruppen Matmos, samt möta de magiska tonerna av barnsångaren Christer Falkenström, känd från filmen Åsa Nisse på hal is. I anknytning till biennalens ramverk har Haglund gett sina göteborgsundersökningar en fortsättning som ledare för Sommarakademin Harbour Ferry – A Psychogeographical Recording and Exhibition Project, på Konsthögskolan Valand.
Älvsnabben — Drömmen om ett annat Göteborg
Utställningsprojektet Älvsnabben: Drömmen om ett annat Göteborg, en del av Sommarakademin Harbour Ferry – A Psychogeographical Recording and Exhibition Project, visas på Sjöfartsmuseet september 2011 – januari 2012 och utgår från den färjeförbindelse som dagligen trafikerar Göteborgs hamnområde, mellan ändhållplatserna Lilla Bommen och Klippan. Genom ljudinspelningar gjorda dels på båten, dels under promenader kring de olika hållplatserna, växer en mångtydig bild av stadens identitet och förändringar fram. Färjan blir en passageverklighet, ett mentalt mellanrum, ett transformationsverktyg. De metoder och begrepp som situationiströrelsen skapade och använde sig av i slutet av 1950-talet har varit vägledande för arbetet: psykogeografi, dérive (kringdrivande) och detournement (att vända det etablerade samhällets koder och betydelser mot sig själva). Det handlar om att förhålla sig lekfullt, kritiskt och egensinnigt till såväl den existerande staden som till den stad som skulle kunna vara. Att skapa egna kartor, egna strategier för överlevnad, egna drömzoner.
Det är också det som denna utställning består av: fotografier, teckningar, dikter, installationer, egenproducerade böcker, popalbum, ljudpromenader, flaskskepp, essäer. Det som möter utställningsbesökaren är ett samtida Göteborg i genomskärning, ett myller av berättelser med kända och okända detaljer, omstuvade enligt alternativa principer, och sedan sammansatta enligt det formsystem som skapas av färjeförbindelsen. Sex hållplatser, sex geografiska upptäcktsfärder, sex sätt att närma sig hamnstadens betingelser. Förbindelserna till vattnet och hamnen återerövras, de magiska detaljerna i stadens historia får nytt liv.
Utställningen är ett samarbete mellan Sjöfartsmuseet och Konsthögskolan Valand. De olika verken har växt fram under ledning av Magnus Haglund och Isak Eldh.
Biografi
Född 1960 i Sverige, bor och verkar i Sverige. Magnus Haglund är musiker, författare och kulturskribent i bland annat Göteborgs-Posten. Han har gett ut böckerna Den Nakna Staden: människor och platser i Göteborg, Glänta Produktion 2004, samt Åke Hodell, Natur och Kultur 2009.
Photo: Hendrik Zeitler