Konstepidemin
Adress: Konstepidemins väg 6, 413 14 Göteborg
Hemsida: konstepidemin.se
Kontakt: galleri@konstepidemin.se
BRA10
5 september kl. 20–sent och 14 november kl. 19.00–00.00
En mötesplattform för konstnärer, kulturarbetare och andra intresserade boende eller gästande i region Västra Götaland. Programmet presenterar samtida konstnärer av alla dess slag – musiker, författare, filmare, bildkonstnärer osv. Konceptet med BRA10 är enkelt. Under en kväll kombineras föreläsning, performance, musik, installation, mat, konversation och socialisering.
Plats: Hus 10
THE FEMALE CHOIR – Emelie Carlén
5–29 september, tisdag–torsdag kl. 12–17, fredag–söndag kl. 12–16
The female choir är en ljudskulpturinstallation. Ljudverket är skapat i samarbete med musikern Sanne Desseville. The female choir utgår från hur ljudlandskapen omkring oss kommit att domineras av den kvinnliga rösten. Rösten från automater, telefoner, högtalare i metron, den omhändertagande och hjälpande rösten. I The female choir synkroniseras läpprörelser i strävan efter förändring med känslomässig erfarenhet som metod att se genom och som ett instrument för kritik mot maktrelationer.
Plats: Pannrummet, Galleri Konstepidemin
Vernissage: torsdag 5 september kl. 17–20
Screens – Emelie Röndahl
5–29 september, tisdag–torsdag kl. 12–17, fredag–söndag kl.12–16
Med Google som skissmetod lockasEmelie Röndahl av snabba beslut. Bildvärlden delas av alla internetanvändare, vems bild reproducerar Röndahl? I sitt sökande hittade Röndahl till stockfoto på Internet, där bilder som med sina gemensamma visuella troper, oavsett bildligt innehåll, ger ett platt, fånigt och poserande uttryck. Röndahl handväver ryor, det tar tid och kräver uppmärksamhet. Två trådar fästs som en knut runt två varptrådar på en lång rad från en kant till den andra. Knutarna låses fast med några rader tuskaft. Pixlarna i utskriften av internetbilden är fastnålad under varpen och guidar valen av färg.
Plats: Galleri Konstepidemin
Vernissage: torsdag 5 september kl. 17–20
Älskarna – Stina Östberg
5–29 september, tisdag–torsdag kl. 12–17, fredag–söndag kl. 12–16
Att stillsamt blöda möjliggör den akt av stillhet varje bild är. Slaggprodukter letar sig ut över papper. Anteckningar gjorda olika dagar, i olika timmar och platser. De deltar i en gemenskap likt hur en antologi binds till en bok. En tillkomsthistoria bakom en bild och en berättelse i varje motiv. Berättelsen om vad som är hålet mellan aktiviteter som utgör dagar och år. Hål som håller allt på plats. Bilder som murbruk i försök att göra ett liv. Forma mer än att skapa. Klipper pappret, blöter pappret, låter färg flyta ut över pappret, målar i olika tempon och fuktighetsgrader. Kontrollerat och okontrollerat. Direkt gehör och tondövhet. I mörker och i ljus. Halvflytande substanser i en och samma person. Älskarna sammanflätade och separerbara för att inte omintetgöra att älska.
Plats: Galleri Konstepidemin
Vernissage: torsdag 5 september kl. 17–20
Skör mark: new place / new work – Carrie Bobo
5 september–2 oktober, måndag–fredag kl. 10–16
Ett år efter sin ankomst till Sverige, visar nu Carrie Bobo sina arbeten från det gångna året. Denna utställning med grafiska verk och målningar skapades på och påverkades av Konstepidemin som plats och konstnärskollektiv. Både svenska och amerikanska arketypiska föreställningar av ”hem” avspeglas i dessa verk. Carrie Bobos verk sammanför konst och arkitektur, utforskar kulturella uppfattningar om hem och tillhörighet; de undersöker olika synsätt kring begreppen fasad, kontroll, inkludering och utslagning. De är porträtt av “hem”.
Plats: Blå Huset
Vernissage: torsdag 5 september kl. 17–20
Dômen stipendiater på Konstepidemin
5–7 september
Under sommaren har eleverna Amanda Sundin och Sonja Zornat från Dômen Konstskola jobbat på Konstepidemin utifrån GIBCAs tematik. Ta del av deras arbeten i Ateljé Kollegiet.
Plats: Ateljé Kollegiet
Vernissage: torsdag 5 september kl. 17–20
Coast to Coast
5 september–6 oktober, måndag–fredag kl. 8–20, lördag–söndag kl. 10–18
Våren 2018 reste fyra västsvenska konstnärer till Dakar och ställde ut på DakArt biennalens OFF program. I år har fyra konstnärer från Dakar rest till Göteborg för att tillsammans med de fyra svenska konstnärerna arbeta med utgångspunkt från GIBCAs tematik och resultatet visas under GIBCA Extended. Målet med projektet är att skapa en långsiktig länk mellan konstnärer och konstnärsdrivna initiativ i de båda städerna. Planen är att detta samarbete skall pågå under åtta år, fyra biennalen i Dakar samt fyra i Göteborg, med sammanlagt 32 konstnärer, 16 från Västsenegal och 16 från Västsverige. Projektet drivs av Konstepidemin och Conseil Sénégalais des Arts med stöd av IASPIS, Kulturrådet och Region Västra Götaland. Medverkande: Sara Andreasson, Kristian Berglund, Amy Célestina Ndione, Serigne Ibrahima Dieye, Peter Eccher, Ndeye Fatou Thiam aka Ina, Mor Faye, Jill Lindström.
Plats: Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3
Vernissage: torsdag 5 september kl. 15–18
Konstnärssamtal: söndag 8 september kl. 15–17.30
Arrival & Time of our life – ilDance
10–11 september kl. 19, dörrarna öppnas kl. 18.55
ilYoung är ilDances projektbaserade professionella ungdomskompani. Arrival är ett livligt undersökande av brytpunkten mellan våra förväntningar och vad vi faktiskt möts av vid situationens ankomst. Verket fångar ögonblicket då vi inser att uppfattningen vi hade inför personen eller platsen vi ska möta, kanske inte kommer att infrias. Time of our life är en gemensam, intim upplevelse mellan dansarna och publiken. Verket baseras på personliga berättelser från de tio scenkonstnärernas liv och utforskar tiden de är i nu, genom en nostalgisk blick. Hur stort är avståndet mellan där vi en gång var och där vi nu står? Medverkande:Israel Aloni, Lee Brummer & Cast Performers: Inanna Argati, Ella-My Blomdahl, Marni Green, Karolina Janhager, Jacinta Jefferies, Naomi Kats, Valtteri Keinänen, Linn Lindström, Rebecca Lång, Kady Mansour.
Plats: Gröna Rummet i Blå Huset
Boka: kulturbiljetter.se/evenemang/4072/ilyoung-2019-arrival-time-of-our-life
Hemsida: ildance.se
Separatistisk röstworkshop för kvinnor
13 september kl. 17–21, 14 september kl. 11–17, 15 september kl. 10–16. Man deltar alla dagar, sammanlagt 16 timmar inklusive pauser
Workshopen vänder sig till dig som har erfarenhet av att arbeta med rösten som uttryck. I fysiska övningar söker vi oss fram till de röster som uppstår ur just våra kroppar. Röstarbete utgår från tanken att rösten är en möjlig kontakt med livserfarenheter och deras uttryck. Genom våra röster kan vi ta oss förbi de muskulära och emotionella gränser som kulturer och våra kroppar upprätthåller och upptäcka andra erfarenheter, andra möjliga röster och klanger, andra sätt att vara människa på. Workshopen leds av Fia Adler Sandblad, konstnärlig ledare för ADAS musikaliska teater på Konstepidemin. Arrangör: ADAS musikaliska teater. Medverkande: Fia Adler Sandblad.
Plats: Gröna Rummet i Blå Huset
Anmälan: adas@konstepidemin.se, senast 9 september
Osynliga Statskuppen – Teater Spira
Varje tisdag i oktober och november kl. 18.30–20
Dokumentär föreställning om New Public Management och avregleringar i Sverige idag. Vår värld förändras; vårt sätt att tänka på varandra, på oss själva, på vårt system, på samhällskontraktet. En föreställning om hur vi vill leva tillsammans i vårt samhälle. En dokumentärjournalistisk scenisk uppgörelse med NPM, avregleringar och privatiseringar i Sverige idag. Konstnärer ska göra konst som är nyskapande, samhällsnyttig, demokratisk, inkluderande – fina värden, men styrningen utförs av byråkrater utan stor konstkännedom. Fokus blir byråkratiskt, inte kvalitativt, och reducerar konsten. Styrningen hamnar bara ett steg ifrån rop på moralisk och nationalistisk konst. Varifrån kommer den styrningen? Svaret är överraskande! Medverkande: Regi: Robert Bolin. På scen: Jonas Fröberg. Manus: Robert Bolin och Jonas Fröberg. Produceras med stöd från Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad.
Premiär: tisdag 1 oktober kl. 18.30
Plats: Site specific på övre våningen, Rosa Huset
Tillgänglighetsanpassad föreställning i 10:an den 26 november kl. 18.30–20.00
För mer info: teaterspira.se
Trädet mitt i skogen – Lena Danielsson Wulcan
5–27 oktober tisdag–torsdag kl. 12–17 fredag–söndag 12–16
Med rörliga bilder visas porträtt av träd. Det blåser i grenverket och det rör sig sakta i vinden. Träd med olika personligheter som lämnats på ett hygge, som fröträd, kanske oanvändbart, för krokigt, gammalt eller av annan anledning. Träd som ibland blir kallade evighetsträd. Platsen där varje träd växer anges konkret, de har en bestämd position. Deras ålder är okänd men de har sin egen historia. Skogen lever sitt eget liv, men påverkas av människor, klimat och bränder. Skogen förväntas också rädda världen genom sina egenskaper att sluka koldioxid, antingen som bränsle, biomassa eller genom att bara existera. Träden har varit del av en större skog. Nu är de kvar på ett hygge med ris och en annan typ av växtlighet som sly och hallonbuskar, men en gång var det trädet mitt i skogen.
Plats: Pannrummet, Galleri Konstepidemin
Vernissage: 5 oktober kl. 12–16
Moderskeppet – Pecka Söderberg
5–27 oktober, tisdag–torsdag kl. 12–17, fredag–söndag kl. 12–16
Pecka Söderbergs berättelser handlar om människan, där intresset främst handlar om vår resa hit och in i framtiden. Är framtiden ljus eller väntar en undergång? Hur kan vi som människor uppnå vår fulla potential? Människorna som skildras är ofta på resande fot, med lätt packning. De har stannat upp och försöker förhålla sig till de nya omständigheterna de stött på. Civilisationens bekvämligheter står i kontrast till det vilda i oss, själens längtan till naturen.
Plats: Galleri Konstepidemin
Vernissage: lördag 5 oktober kl. 12–16
Röstworkshop
16 oktober kl. 9–21.30
I den här workshopen som är öppen för alla introducerar vi tanken om rösten som bärare av livserfarenhet. I enkla övningar söker vi oss fram till de röster som uppstår ur våra kroppar. Följ med på en spännande resa tillsammans med andra in i röstens universum! Medverkande: Fia Adler Sandblad, konstnärlig ledare för ADAS musikaliska teater på Konstepidemin. Producenter: Kassandra Produktion och ADAS musikaliska teater.
Plats: Galleri Konstepidemin
Anmälan till: galleri@konstepidemin.se, senast 13 oktober
Performance
25 och 27 oktober kl. 19–20 samt kl. 22–23
Bild- och formkonstnären Pecka Söderberg möter teater- och performance-konstnärerna Annika B Lewis och Fia Adler Sandblad. I ett möte mellan två verk undersöker de samspelet mellan människa och natur med dess hisnande vägar. För som professor Ruth Ley i microbiom vetenskap vid Max Planck Institute säger: ”your body isn’t just you”. Din kropp är inte bara din. Du bebos av ett kluster av bakterier. Vad händer när vi människor accepterar att vi är natur, att vi inte bara är vi utan delar i en intrikat väv av virus, bakterier och svampar? Kan microbiomerna i våra magar och kroppar tala till oss och, i så fall, kan vi lyssna till dem? Välkommen in i en värld av sammanbrott, nya horisonter och möjligheter!
Plats: Galleri Konstepidemin
My library was dukedom large enough – Carina Fihn, Lina Nordenström, Ulla West, Bibliotek Nordica
2–24 november, tisdag–torsdag kl. 12–17, fredag–söndag 12–16
I Glasrummet visas fyra artist book-projekt som alla förhåller sig till idén om biblioteket. Varje bibliotek är sitt eget universum. På hyllorna i tysta salar samsas sanningar, lögner, fantasier, drömmar, påståenden, bevis och motbevis. Allt efter bestämda system. Alfabetens tecken ordnade till mening i kapitel, rubriker och stycken. Mänsklighetens tänkande, erfarenhet och kunskap genom historien har på så sätt gjorts tillgänglig för framtiden. En artist book lånar bokens idé eller form men är inte litteratur i vanlig mening utan ett alternativt utrymme, ett unikt verk, en behållare för konstnärens idéer och tankar. Konstnären skapar sitt eget universum, sin egen sanning, sin egen lögn och ibland sitt eget bibliotek. Det kan rymma allt…eller inget. Mening skapas i betraktarens öga.
Plats: Glasrummet, Galleri Konstepidemin
Vernissage: lördag 2 november kl. 12–16
Hemsida: codexpolaris.com/bibliotek-nordica, ullawest.com, grafikverkstan.se/lina-nordenstrom
Nordisk Match F.I.L Utställning – Goda Palekaite och Annika Lundgren
2–24 november, tisdag–torsdag kl. 12–17, fredag–söndag kl. 12–16
Detta är det andra året av ett treårigt Artist-in-Residence-program med fokus på Finland, Island och Litauen. Ett samarbetsprojekt där den utvalda Nordic Match F.I.L konstnären kommer i kontakt och samarbete med en professionell konstnär boende och arbetande i Göteborg eller kringliggande områden. Tillsammans skapar konstnärerna en gemensam utställning på Galleri Konstepidemin.
Varje residency omfattar en tre månader lång vistelse för varje besökande konstnär, tack vare ett treårigt ekonomiskt stöd från Nordisk Kulturfond.
Plats: Galleri Konstepidemin
Vernissage: 2 november kl 12–16
Samtal: torsdag 14 november kl. 18–19. Nordisk Match F.I.L med Goda Palekaite, Annika Lundgren och samtalsgäst.
Orael – Malin Griffiths
2–24 november, tisdag–torsdag kl. 12–17, fredag–söndag kl. 12–16
Med ämnen som identitet, vuxenblivande och tid i relation till natur och växtlighet undersöker Griffiths hur allt hänger samman. Utställningen Orael är ett självporträtt där konstnären i en tillverkningsprocess återskapar sig själv genom att gjuta av kroppsdelar i silikon. Kroppen är sedan fylld med minnesbärande symboliska objekt och fysiska spår som en droppe blod, en tår och hår från hennes barn. Psykoanalytikern Jacques Lacan menar att det i oss finns ett inre rum där vi äger sann kunskap om oss själva och vår historia, separerat från vårt jag. Carl Jung talar om Skuggan, en spegling av oss själva men motsatsen till vårt medvetna jag. Skuggan är allt det som vi inte vill kännas vid.
Plats: Bergrummet
Vernissage: lördag 2 november kl. 12–16
Bild: Coast to Coast.
Photographer: Ndeye Fatou Thiam aka INA