Vernissagedagar

7-12 september invigs GIBCA med ett gediget program på alla arenor och runt om i staden!

 

Måndag 7 september

Presentation och samtal mellan Achille Mbembe och Sarah Nuttall

Plats: Folk, Järntorget
Tid: kl 14-15.30

GIBCA startar vernissageveckan 2015 med ett öppet samtal mellan teoretikerna och författarna Achille Mbembe & Sarah Nuttall som gästar från Sydafrika. De inleder med varsin kort föreläsning, och deltar sedan i ett samtal med biennalens curator Elvira Dyangani Ose.

Achille Mbembe är en av de mest betydande tänkarna inom det postkoloniala fältet idag. Ursprungligen från Kamerun, arbetar Mbembe numera som professor i historia och politik vid WISER i Johannesburg. 2001 publicerade han den tongivande boken On the Postcolony.

Sarah Nuttall är professor i litteratur- och kulturstudier och direktör för WISER i Johannesburg. Hon har författat boken Entanglement: Literary and Cultural Reflections on Postapartheid, var redaktör för Beautiful Ugly: African and Diasporic Aesthetics och medredaktör för ett flertal andra böcker såsom Johannesburg: The Elusive Metropolis.

Programmet sker i samarbete med forskningsprogrammet Tid, Minne, Representation med stöd från Riksbankens Jubileumsfond, och organiseras av Södertörn Högskola. 

 

Måndag 7 september och tisdag 8 september

Speak Easy

Plats: Folk, Järntorget
Tid: kl 19-22

Vill du veta mer om konstnärernas egna tankar kring sin konst? Under två kvällar anordnas informellt mingel, bar och konstnärssamtal tillsammans med ett urval av biennalens konstnärer och studenter från Akademin Valand. Ta tillfället till en unik möjlighet att möta konstnärerna och lära känna deras konstnärskap.

 

Onsdag 9 september

Stor invigning av GIBCA Extended!

Plats: Skanstorget-Kastellgatan-Konstepidemin
Tid:  kl 17-21

Ett par dagar innan den stora biennalen tjuvstartar GIBCA Extended med en lansering av de lokala aktörerna, mitt i centrala Göteborg. Det blir en kväll fylld av vernissager, musik, performance och smakprover på vad som kommer att hända under hösten. Förutom smakprover på höstens scenkonst och fyra vernissager anordnas en textvandring, workshops, konsert och performance. Det blir videokonst och presentation av en alternativ turistkarta och på Konstepidemin spelar Christian Pallin skivor.

 

Fredag 11 september

Bokrelease: A story within a story

Plats: Folk, Järntorget
Tid: kl 19-22

I samband med biennalen publicerar GIBCA en bok med artiklar från bland annat Umberto Eco, Michel-Rolph Trouillot, Achille Mbembe, Susan Buck-Morss och curatorn Elvira Dyangani Ose. Under kvällen säljs boken till specialpriset 150 kr istället för 200 kr. Den danske konstnären Jacob Kirkegaard framför exklusivt under kvällen ljudperformancet Ondes Corti tillsammans med Suzanne Farrin. 

 

Lördag 12 september

Vernissage

Plats: Start vid Röda Sten Konsthall
Tid: kl 11.30 - 18

Missa inte den stora invigningen av GIBCA 2015! Följ med på hela vernissagen och upplev alla biennalens utställningar på samma dag. Mingla med konstnärerna, ta ett glas bubbel och få en unik introduktion till A story within a story...

11.30 på Röda Sten Konsthall
- Mia Christersdotter Norman, verksamhetschef Röda Sten Konsthall hälsar välkommen
- Mariya Voyvodova, ordförande för Göteborgs kulturnämnd inviger GIBCA 2015
- Elvira Dyangani Ose, curator för biennalen, presenterar A story within a story… och Röda Sten Konsthall

13.30 på 3:e Våningen
 - Curatorn presenterar 3:e Våningen och K K P Galleri

15.00 på Göteborgs Konsthall
 - Curatorn presenterar Göteborgs Konsthall

16.00 på Hasselblad Center
 - Curatorn presenterar Hasselblad Center

Bussar tar dig mellan Röda Sten Konsthall och Götaplatsen.

 

Årets stora invigningsfest!

Plats: Folk, Järntorget
Tid: kl 22-03

Vernissagedagen avslutas med klubbkväll på Folk! Under kvällen fylls Folk med två grymma spelningar, dansgolv och dj. Den Göteborgsbaserade reggae/dancehallartisten Etzia är först ut, följd av en hemlig artist du absolut inte får missa! Dj Johanna Beckman spelar elektronisk dansmusik med inspiration från Afrika, Karibien och Sydamerika.

Inträde i dörren 120 kronor. Mer information om förköp kommer inom kort.