elzen_medium

Åsa Elzén

Avskrift av en Träda 
2019
Applikationsteknik, återvunnen textil
470 x 600 cm 

Avskrift av mattan “En Träda”, gobeläng, ull, lin, 470 x 600 cm, 1919–1920, av Elisabeth Tamm på Fogelstad som fick idéen och beställde, av Maja Fjaestad som konceptualiserade och komponerade, av Amelie Fjaestad som vävde.

Tillverkad tillsammans med Malin Arnell, Britta Elzén, Mar Fjell, Enikö Marton och Markus Wetzel. 
Särskilt tack till familjen Fjaestad, familjen Liljencrantz, Fogelstad och Kulturföreningen Fogelstad  
Courtesy konstnären. Med stöd av Konstnärsnämnden, Sveriges bildkonstnärsfond 

Att lägga mark i träda innebär att låta den vila och återhämta sig från odling. Verket är en fortsättning på Elzéns långsiktiga arbete med arvet efter det feministiska initiativet Fogelstadgruppen, bildad 1921. Elzéns verk är en avskrift av mattan En Träda (gjord av Maja och Amelie Fjaestad, 1919–20) som låg i biblioteket på Fogelstad. Användningen av begreppet avskrift, snarare än kopia, föreslår en historiografisk process sammanvävd med nuet; genom omarbetningen av originalet blir samtidens läsning en synlig del av, och en fortsättning på, historien. Medan originalmattan var tillverkad av lin och ull från Fogelstad, består Elzéns version av återanvända tyger av olika ursprung, material och tillverkningsår. Mattan får beträdas utan skor. 

En trädas biografi 
2019
Ljud i hörlurar
15:40 min
Berättarröst och textbearbetning: Nik Persson, inspelning: Mattin

Bord med research och annat material 

 
Verken presenteras på Röda Sten Konsthall.
 

Åsa Elzén (född 1972 i Sverige) är baserad i Berlin och Näshulta, Sörmland. Elzén är utbildad vid the National College of Art and Design, Dublin, vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm samt vid Whitney Independent Study Program, New York. Hon har varit verksam inom YES! Association / Föreningen JA! 2008 - 2018 och arbetar för närvarande med ett offentligt konstuppdrag med anknytning till Fogelstad, tillsammans med Malin Arnell, med titeln Skogen kallar – Ett oändligt kontaminerat samarbete eller Dansandet är en form av skogskunskap.

 
Bild
Åsa Elzén, Transcript of A Fallow, 2019. Foto: Åsa Elzén